بیمه اجباری منازل مسکونی قانون جدیدی محسوب میشود که از ابتدای سال ۱۴۰۰ همه مالکان واحدهای مسکونی ملزم به تهیه آن شدهاند.
مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی از این به بعد کلیه مالکان واحدهای ساختمانی میبایست ملک خود را بیمه کنند. البته لازم به ذکر است قانونگذار چنین قانونی را جهت صیانت بیشتر از حق و حقوق صاحبان ساختمانها به تصویب رسانده است.
از آنجایی هرساله انواع حوادث طبیعی و غیرطبیعی زیانهای هنگفتی را به منازل مسکونی وارد میآورند جبران خسارت در این شرایط به معضلی برای مردم و دولت تبدیل میشود.
اما چنانچه کلیه مالکان واحدهای مسکونی آپارتمانی یا ویلایی و انواع ساختمانها، از قبل نسبت به تهیه بیمه ملک خود اقدامات لازم را بهعمل آورده باشند، پس از وقوع حادثه جبران خسارت و روند بازسازی منازل آسیبدیده تسریع خواهد شد.
درباره بیمه اجباری منازل مسکونی
بیمه اجباری منازل مسکونی که از فروردین ۱۴۰۰ اجرای آن آغاز شدهاست در واقع همان بیمه آتشسوزی است. این بیمه ۲ پوشش اصلی و فرعی دارد. پوشش اصلی آن آتشسوزی و عوامل پدیدآورنده آن را شامل میشود.
در صورت پرداخت حق بیمه اضافه میتوان از سایر شاخههای پرداخت خسارت به منزل مسکونی اعم از طبیعی و غیرطبیعی نیز برخوردار شد. این نوع بیمه برای ۳۰ میلیون منزل مسکونی قابل ارائه است و حق بیمه آن روی قبض برق مصرفی دریافت میگردد.
در آغاز راه تصویب این قانون پوشش بیمهای جبران خسارت معادل ۳۰ میلیون و حق بیمه نیز برابر با ۱۲۰ هزار تومان تعیین شده بود. همچنین دولت موظف بود نیمی از حق بیمه افراد را پرداخت نماید و نیم دیگر آن به صورت ماهانه از مالکان دریافت میشد. اما در حال حاضر با توجه به رشد تصاعدی قیمتها و میزان پوشش خسارت، حق بیمه نیز طبیعتاً افزایش خواهد یافت.
قانون بیمه اجباری منازل مسکونی چه میگوید؟
اجباری شدن بیمه منازل مسکونی حرکتی مثبت و روبهجلو به شمار میرود، اما آیا در فرآیند اجرا نیز به همین اندازه کارآیی دارد؟ در پاسخ باید گفت بلی. در صورتی که بیمه اجباری منازل مسکونی از طریق صحیح و با حمایت ملزوم صورت گیرد، میتواند در زمان اجرا نیز یک یار کمکی برای تمامی مردم محسوب شود.
با توجه به وقوع انواع زلزلهها، سیلها و حوادث غیرقابلپیشبینی طبیعی در کشور ما طی سالیان اخیر و از طرف دیگر با رشد استفاده از انواع لوازم گازی و برقی احتمال آتشسوزی در منازل مسکونی بسیار افزایش یافته است.
اسماعیل نجار معاون وزیر کشور و رئیس سازمان مدیریت بحران در اسفندماه سال ۱۳۹۹ با اعلام اجباری شدن بیمه منازل مسکونی طی یک کنفرانس خبری در استان ایلام، به نکاتی درخور توجه اشاره نمود. مواردی که باعث میشود قانون بیمه اجباری منازل مسکونی نسبتاً کارشناسیشده و دارای آیندهای روشن بهنظر برسد.
نجار در این نشست اعلام کرد مالکان منازل مسکونی میبایست قبض برقی که به نام آنهاست را به شرکتها و موسسات بیمهگر ارائه نمایند و ملکشان را مطابق ارزش واقعی ساختمان همراه با اثاثیه و تاًسیسات منزل بیمه کنند. در واقع تمامی املاکی که برای آنها قبض برق صادر میگردد، شامل قانون بیمه اجباری منازل مسکونی میشوند.
اما در اینجا سؤالی که مطرح میشود این است که: «با در نظر داشتن رشد ناگهانی و تصاعدی نرخ مسکن طی ۲، ۳ سال اخیر، در صورت نداشتن استطاعت مالی کافی جهت پرداخت حق بیمه، تکلیف چه خواهد بود؟
مطابق آنچه آقای نجار در نشست ۱۹ اسفند ۹۹ به آن اشاره داشته، در قانون بیمه اجباری منازل مسکونی ۳ گروه از افرادی که از پرداخت حق بیمه اجباری منازل مسکونی معاف میشوند پیشبینی شده است که دولت مسئولیت هزینههای مربوط به بیمه ملک آنها را بر عهده خواهد گرفت.
این ۳ گروه به شرح زیر میباشند:
• مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره)
• افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی
• نیازمندانی که به هر دلیلی تحت پوشش نهادهای حمایتی نیستند اما تنگدستی آنها به اثبات رسیده است.
البته در صحبتهای رئیس سازمان مدیریت بحران کشور همچنین به این نکته اشاره شده که بهصورت موازی با طرح اجباری شدن بیمه منازل مسکونی، مقاوم و استانداردسازی هر چه بیشتر تمامی ساختمانهای کشور نیز در دستور کار دولت و نهادهای اجرایی کشور قرار دارد.
نتیجهگیری
هرچند بیمه اجباری منازل مسکونی، بحث تازهای نیست و حتی در ماههای پایانی سال ۹۱ تا چند قدمی تصویب و الزام نیز رسید اما متاسفانه رها شد. البته در حال حاضر اجرایی شدن جدی این نوع بیمه رخداد جدید و مثبتی است که میتواند پس از وقوع حادثه تا حد زیادی موجب تسلای خاطر خسارتدیدگان باشد.
در پایان باید گفت که امیدواریم هیچگاه نیازی به استفاده از بیمه اجباری منازل مسکونی چه در قالب پوششهای فرعی و چه پوششهای اصلی نداشته باشید، اما بهتر است بدانید که ایران یکی از ۱۰ کشور حادثهخیز دنیا از نظر نرخ بلایای طبیعی میباشد؛ بنابراین عقلانی به نظر میرسد که سرمایه بزرگ و مهمی همچون منزل مسکونی خود را در مقابل انواع حوادث غیرمترقبه بیمه نمایید.
در واقع اجبار به خرید بیمه آتشسوزی نه تنها هزینهای اضافی به شمار نمیرود بلکه یک حمایت مهم از سرمایه و زندگی شما خواهد بود.
منبع