یکی از نخستین مواردی که بشر از زمانهای قدیم در زمینه بیمه به آن نیاز داشت، بیمههای باربری بود. زیرا صاحبان کالاها ناگزیر بودند برای حمل و نقل کالای خود از وسایل حمل استفاده نمایند و در طول مسیر حوادثی برای کالاها رخ میداد که منجر به از دست رفتن سرمایه صاحبان کالا میگردید. به عنوان مثال در گذشته انتقال بیشتر کالاها از طریق کشتی صورت میگرفت و با توجه به خطراتی که حین حمل کالاها وجود داشت، بازرگانان ناچار شدند کالاهای خود را در حین حمل تحت پوشش بیمههای باربری قرار دهند.
انواع بیمه باربری
در کشور ما نیز بیمههای باربری در زمینه حملهای هوایی، زمینی و دریایی قابل استفاده است. با توجه به مبدأ و مقصد کالاها، دو نوع بیمهنامه در این زمینه وجود دارد. مبدأ و مقصد کالاها در بیمه باربری داخلی هر دو در داخل کشور هستند. و همانگونه که از نام بیمه باربری وارداتی و صادراتی برمیآید این دو نوع بیمه برای حمل و نقل بینالمللی استفاده میشوند.
بیمهنامه باربری حمل و نقل داخلی:
شرایط و مقررات این نوع بیمهنامه در داخل ایران تدوین شده و تابع قوانین داخلی میباشد. محمولههای تحت پوشش این نوع بیمه که مبداء، مقصد و مسیر حمل آن در محدوده جغرافیایی ایران قرار دارند، در برابر خطراتی همچون آتشسوزی، انفجار، و همچنین تصادف، تصادم و واژگونی وسیله نقلیه بیمه میگردند. همچنین میتوان در این نوع بیمهنامه با پرداخت حق بیمه اضافی خطراتی همچون سرقت کلی محموله، خسارت ناشی از تخلیه و بارگیری، آبدیدگی، برخورد جسم خارجی با محموله و پرت شدن محموله از روی وسیله حمل را نیز به پوشش بیمه اضافه کرد.

بیمهنامه حمل و نقل بینالمللی(صادرات و واردات):
این نوع بیمهنامه دربرگیرنده انواع محمولههای صادراتی، وارداتی، و ترانزیتی میباشد. بیمهنامه حمل بینالمللی مطابق شرایط استاندارد انستیتوی بیمهگران لندن صادر میگردد و مورد تأیید بیمهگران و مراجع حقوقی بیشتر کشورها است.
شرایط صدور بیمههای صادراتی و وارداتی شامل انواع A و B و C میباشد که هرکدام از آنها در پوشش خطرات با یکدیگر تفاوت دارند. به عنوان مثال بیمهنامه با شرایط کلوز A کاملترین بیمهنامهای است که در این زمینه ارائه میگردد.

منبع