بیمه عیوب اساسی و پنهان ساختمان که تحت عنوان بیمه تضمین کیفیت ساختمان نیز شناخته میشود، زیرمجموعه بیمههای اموال میباشد. مطابق جزء 3 از بند ب ماده 30 قانون برنامه چهارم توسعه، تنها به شرط داشتن بیمهنامه کیفیت ساختمان گواهی پایانکار برای ساختمانهای عمومی و مجتمعهای مسکونی صادر میگردد و بیمه مرکزی از سال 1387 این بیمه را طراحی و برای اجرا به شرکتهای بیمه ابلاغ کردهاست. خسارات ناشی از طراحی اشتباه، مواد یا مصالح معیوب و اجرای نادرست کار وارد به ساختمانهای در حال بهرهبرداری پس از تکمیل و تحویل ساختمان به ذینفع به مدت ده سال به شرح زیر تحت پوشش این نوع بیمهنامه قرار میگیرد. سازندگان همزمان با شروع عملیات ساخت، بیمه عیوب اساسی و پنهان ساختمان را خریداری میکنند و شرکت بیمه در طول دوره ساخت بر کلیه فرایندها و مراحل ساخت نظارت دارد و چنانچه حوادث تحت پوشش بیمه در زمان بهرهبرداری به وقوع بپیوندد خسارت بهرهبرداران و مالکان زمان وقوع حادثه جبران میگردد. تهیه این نوع بیمهنامه توسط سازندگان ساختمان علاوه بر احترام به حقوق مصرفکنندگان نهایی میتواند منجر به افزایش رضایتمندی خریدار ساختمان و همچنین ارتقا محبوبیت و برندینگ سازنده گردد .

خطرات تحت پوشش در بیمه عیوب اساسی و پنهان ساختمان :
جبران خسارات مالی وارد شده به بیمهگذار / ذینفع که از عیوب اساسی و پنهان ساختمان ناشی میگردد بر اساس ارزش واقعی به شرح زیر میباشد:
1- ویرانی تمام ساختمان یا قسمتی از آن از شروع مدت بیمه تا حداکثر 10 سال
2- ویرانی سازههای اصلی ساختمان شامل پی، اسکلت، سقف و سفت کاری از شروع مدت بیمه تا حداکثر 10 سال
3- خرابی کل نمای ساختمان یا بخشی از آن از شروع مدت بیمه تا حداکثر 5 سال
4- خرابی عایقها از شروع مدت بیمه تا حداکثر 5 سال
5- آسیب به تجهیزات و تاسیسات مکانیکی، تاسیسات برقی و آسانسورها از آغاز مدت بیمه تا حداکثر 3 سال
6- هزینههایی که برای جلوگیری از گسترش خسارت صورت میگیرد حداکثر تا 10درصد مبلغ بیمه شده
7- هزینههای مربوط به تخریب، پاکسازی محل آسیبدیده و برداشت ضایعات حداکثر تا 10 درصد مبلغ بیمه شده
مواردی که تحت پوشش بیمه تضمین کیفیت ساختمان قرار نمیگیرد:
1- خسارات ناشی از حوادث طبیعی.
تبصره: خسارات ناشی از وقوع زلزله، سیل و طوفان در صورت توافق میتواند تحت پوشش بیمه قرار گیرد .
2- خساراتی که در مدت بیمه از تعمیرات، تغییرات و اضافات حاصل گردد.
3- خساراتی که بیمهگذار /ذینفع به طور عمدی یا سهوی به موضوع بیمه وارد مینماید.
4- خساراتی که از ساختمانهای مجاور، نشت لولههای آب و فاضلاب عمومی یا آبهای زیرزمینی ناشی میگردد.
5- خسارات ناشی از ترکخوردگی متعارف و نازککاری ساختمان به تنهایی .
6- خسارات غیرمستقیم نظیر عدمالنفع، تاخیر، اجاره،جریمه و مواردی از این قبیل
مراحل صدور بیمه تضمین کیفیت ساختمان :
پیش از شروع ساخت، بیمهگذار بایستی فرم پیشنهاد را تکمیل و اطلاعات لازم همچون بهای تمام شده یا هزینه ساخت ساختمان، پیشبینی تاریخ پایان احداث ساختمان(شروع بهرهبرداری) را مطابق پیشبینیهای صورت گرفته به شرکت بیمه ارائه نماید، بدین ترتیب بر پایه اطلاعات اعلام شده از سوی بیمهگذار حق بیمه مشخص میگردد. حق بیمه معادل نیم درصد هزینه ساخت ساختمان میباشد. چنانچه حق بیمه مورد توافق بیمهگذار و بیمهگر واقع گردد تمامی اطلاعات و نقشههای فنی در اختیار شرکت بیمه قرار خواهد گرفت تا مهندس ناظر معین شده توسط شرکت بیمه فرایند ساخت را به طور مستمر مورد نظارت و بازرسی قرار دهد .در پایان عملیات ساخت با تعیین بهای تمام شده یا هزینه ساخت با صدور الحاقی سرمایه نهایی و قطعی بیمهنامه مشخص و حق بیمه نیز معادلسازی میگردد. پس از دریافت پایانکار ساختمان تعهد بیمه آغاز میگردد و در صورت رخداد حوادث تحت پوشش بیمه، شرکت بیمه خسارت بهرهبرداران را جبران مینماید.
منبع