از آنجایی که خودروها در تصادفات جرحی و فوتی به پارکینگهای طرف قرارداد نیروی انتظامی منتقل میشوند، جهت ترخیص آنها از پارکینگ، لازم است هر خودرویی بیمهنامه معتبر شخص ثالث داشته باشد.
در راستای اجرای ماده 19 قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مصوب 16/04/1387 و ماده 42 قانون بیمه اجباری مصوب 20/02/1395 تمامی وسایل نقلیه موتوری زمینی باید بیمهنامه معتبر داشته باشند و در همه تصادفات منجر به جرح یا فوت و یا بعضاً حوادثی که دلیل تامه حادثه نامشخص باشد و به دلایل دیگر که عوامل انتظامی تشخیص دهند خودروها به پارکینگ انتقال داده میشوند، که برای صدور دستور آزادسازی خودروها اصالت بیمهنامه میبایست ارائه گردد و این اصالت نیز در راستای ماده 19 خواهد بود که تایید اعتبار بیمهنامه را نشان میدهد. همچنین در راستای ماده21 قانون بیمه اجباری ضامن مقصر حادثه در محاکم قضائی تا سقف تعهد بیمهنامه خواهد بود.
با توجه به عرف و قوانین موجود، هر نوع وسیله نقلیهای باید بیمهنامه شخص ثالث معتبر داشته باشد، بنابراین، استعلام اصالت بیمهنامه شخص ثالث خودرو توقیف شده توسط یگان انتظامی یا مرجع قضایی صادر و به شرکت بیمه ارسال میگردد.

مراحل دریافت گواهی اصالت بیمهنامه شخص ثالث :
- اخذ نامه استعلام اصالت بیمهنامه شخص ثالث از یگان انتظامی یا مراجع قضایی.
- مراجعه به شرکت بیمه، جهت دریافت نامه تأییدیه اصالت بیمهنامه.
به طور کلی برای آزادسازی خودرو صدور دستور مقام محترم قضائی برای رئیس کلانتری الزامی است که معمولاً مراحل زیر طی خواهد شد:
• مراجعه مالک خودرو به کلانتری محل وقوع حادثه و تحویل درخواست کتبی آزادسازی خودرو به رئیس کلانتری
(به طور معمول در نامه درخواستی ذکر میگردد که به دلیل اینکه این وسیله جهت امرار و معاش میباشد و…… درخواست آزادی خودرو را دارم)
• ارسال تقاضای آزادی خودرو برای قاضی دادسرا توسط رئیس کلانتری
• چنانچه مواردی همچون اعتراض به سهم تقصیر و یا دخیل یا عدم دخیل بودن خودرو در حادثه مطرح نباشد، هرچند خسارتدیده متقاضی دریافت و یا عدم دریافت دیه باشد، قاضی دادسرا نسبت به صدور دستور آزادی خودرو اقدام مینماید.
• رئیس کلانتری بعد از ارسال نامهای مبنی بر تایید اصالت بیمهنامه به شرکت بیمه مربوطه، دستور آزادی خودرو را به پارکینگ مربوطه صادر میکند.
نکته قابل توجه !!
شایان ذکر است بیشتر شرکتهای بیمه تایید اصالت بیمهنامه را مشروط بر تشکیل پرونده ثالث جانی میدانند. هرچند در این موضوع منعی وجود ندارد، بهتر است در شرکت بیمه تشکیل پرونده انجام شود و در صورت احراز عدم تقصیر راننده خودرو و یا رضایت کتبی آسیبدیده میتوان تشکیل پرونده صورت گرفته در شرکت بیمه را مختومه اعلام کرد و در این صورت تخفیفات عدم خسارت نیز به حالت اولیه خودش بازمیگردد.
منبع
https://www.samannegar.ir/ترخیص-از-پارکینگ-در-تصادفات-جرحی-و-فوتی/